معرفی ویدئو کنفرانس
تمایل بشر امروز به برقراری ارتباط آنلاین با سایر افراد جامعه منجر به این شده که تقاضا برای تجهیزات ارتباط ویدئویی روندی صعودی داشته باشد. در این میان بکارگیری امکانات موجود و روشهای جدید در جهت افزایش درآمد و بهینهسازی و مدیریت هزینهها امری اجتناب پذیر است که تجهیزات و نرم افزارهای ویدیو کنفرانس نقش پررنگی را در خدمت رسانی به کسب و کارها برعهده دارند.ویدئو کنفرانس عبارت است از برقراری ارتباط همزمان و زنده صوتی و تصویری بین دو یا چند مکان مختلف ، بطوریکه گویی افراد در یک اتاق و دور یک میز نشسته و با یک دیگر گفت و گو می کنند. استفاده از تکنولوژی ویدئو کنفرانس افراد را قادر خواهد ساخت تا فایل های کامپیوتری ،نمودار ها ، ویدئو های تجاری یا هر فایل تصویری قابل نمایش را برای طرف مقابل خود ارسال و پخش نمایند.
در نگاه اول کاهش هزینه ناشی از استفاده از این تکنولوژی ارتباطی بارزترین دلیل گرایش به سمت آن به نظر می رسد. اما مزایا و ویژگیهای فراوان دیگری در استفاده از ویدئو کنفرانس ها و جلسات آنلاین برای کسب و کارهای تازه تاسیس نهفته است که در ادامه آنها را با هم مرور خواهیم کرد.
1) صرفه جویی و کاهش هزینه ها
2) بهبود کیفیت زندگی
3) ارتباطات موثر
4) راحتی برقراری ارتباط
5) دسترسی به منابع پراکنده
6) افزایش بهره وری
7) آموزش از راه دور
8) پزشکی از را دور
9) استفاده بهینه از منابع انسانی و مدیرت آنها
کاربردهای ویدئوکنفرانس
- مراکز آموزشی
- مدارس
- دانشگاهها
- عرصه تجارت
- جلسات درون سازمانی از راه دور
- جلسات برون سازمانی از راه دور
- مصاحبه از راه دور
- پشتیبانی از راه دور
- سمینار از راه دور
- دورکاری
- قضاوت از راه دور
- حراست ویدیوئی
- کنفرانس ویدیوئی برای شرکتها و مؤسسات
- ارتش
- بانکها
- قوه مقننه (مجلس)
3.کنفرانس ویدئویی برای ارتباطات مردمی
- پزشکی
- بحران
- مشاوره های مختلف – پزشکی – وکالت و…
- وبینار ( کاربردها : آموزش ، برگزاری سمینار مجازی )
استانداردهای ویدئو کنفرانس
فناوری ویدئوکنفرانس نیز مانند هر تکنولوژی پیشرفتهای دارای استانداردهای تدوین شده است. در این بین با درنظر گرفتن این موضوع که تکنیکهای گوناگونی در سراسر دنیا توسط پیشگامان این فناوری ابداع میشوند، انجمنها و سازمانهای بینالمللی به تدوین و تکوین و نهایتاً تأیید این استانداردها نظارت میکنند. یکی از مهمترین سازمانهای تدوینگر استانداردهای ویدئوکنفرانس ITU میباشد. از نظر ITU ویدئوکنفرانس دارای خانوادههای بزرگی از قراردادها میباشد که به بخشهای مختلفی تقسیم میشود. کلیه استانداردهای ITU در ویدئوکنفرانس در شاخههای H.3XX طبقهبندی شدهاند.
الگوریتمهای فشرده سازی:
در این بخش به الگوریتمهای فشردهسازی به صورت فهرستوار اشاره خواهیم نمود
مشهورترین الگوریتمهای فشردهسازی تصویر:
– در ویدئوکنفرانس استانداردهای فشردهسازی تصویر مورد تأیید ITU از خانواده H.2XX هستند. این الگوریتمها عبارتند از: H.264، H.263++ ، H.263+ ، H.263 ،H.261 . الگوریتمهای یاد شده با افزایش شماره به ترتیب جدیدتر و پیشرفتهتر شدند. به طور مثال استاندارد H.264 همان کیفیت تصویری که در استاندارد H.263++ به دست میآید را با نصف پهنای باند تأمین میکند، یعنی حدوداً 2 برابر فشردهسازی انجام میدهد. پوشش این پروتکلها توسط محصولات ویدئوکنفرانس باعث افزایش Compatibility نیز خواهد شد. بدین معنی که ترمینالها میتوانند در قالب این قراردادها با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند.
در این میان H.264 از اقبال بسیار بیشتری برخوردار است. این استاندارد در سال 2004 میلادی تدوین شد و کمپانی های تولید کننده تجهیزات از این استاندارد برای تولید تصاویر با کیفیت بهتر در پهنای باند کمتر استفاده مینمایند.
همچنین، پروتکل H.264 فشردهسازی تصاویر با کیفیت HD را حتی در قدرت تفکیک 1080p پشتیبانی مینماید.
مشهورترین الگوریتمهای فشردهسازی صدا:
– استانداردهای فشردهسازی صدا نیز که مورد تأیید ITU هستند عبارتند از : G.711, G.722, G.722.1C, G.728, G.729, MPEG-4 AAC-LC, MPEG-4 AAC-LD
پروتکل های استاندارد دیگری نیز وجود دارند که بسیار مورد استفاده قرار می گیرند اما از خانواده ITU نیستند به طور مثال استاندارد (Polycom® Siren14™) که از طرف شرکت تولید کننده Polycom ارائه شده است گرچه یک استاندارد اختصاصی می باشد، اما توسط برخی دیگر از برند ها نیز پشتیبانی می شود.
تفاوت الگوریتم های فشرده سازی صدا هم در کیفیت و رزولاسیون صدا می باشد و هم در میزان تاخیر ایجاد شده با یکدیگر متفاوت هستند. از این بین بهترین استانداردهای صدا برای ویدوکنفرانس MPEG-4 AAC میباشند که نه تنها دارای کیفیت مطلوب هستند بلکه کمترین تاخیر را به ازای بیشترین فشرده سازی ارائه می دهند.
منبع :مجموعه وبسایت های شرکت کامتل