با وجود اینکه فناوری های بدون کاغذ دنیای امروز ما را فرا گرفته اند, اما باز هم دستگاه های فکس برای ارسال سریع اسناد مهم در موقعی که پست الکترونیک در دسترس نیست بسیار کاربرد دارند. صاحبان کسب و کار به این استدلال تکیه می کنند که در کنار فناوری های نوین, هنوز هم داشتن یک دستگاه فکس قابل اعتماد مورد نیاز است. اما بیشتر افراد اطلاعات کافی درباره نحوه کار این دستگاه ها و بهترین گزینه خرید ندارد.
دستگاه های فکس حرارتی از همان طریق اطلاعات را دریافت و ارسال می کنند که دیگر دستگاه های فکس انجام می دهند. مکانیزم اسکن از سنسور های تصویری برای اسکن پرونده ها و خواندن هزاران نقطه بسیار ریز برای تعیین بخش های سیاه و سفید استفاده می کنند. در نهایت پس از رمز گذاری و فشرده سازی, داده های جمع آوری شده از طریق خط تلفن برای دستگاه فکس مقابل ارسال می شوند.
اما چیزی که دستگاه های فکس حرارتی را از دیگر دستگاه های مشابه خود مجزا می کند روش ایجاد خروجی داده های دریافتی بر روی کاغذ است. این دستگاه ها برای انجام فرآیند پرینت نیازی به کارتریج نداشته و در عوض از فناوری حرارتی برای پرینت محتوا بر روی کاغذ استفاده می کنند.
دو مدل از دستگاه های فکس حرارتی توانایی انجام این کار را دارند که البته هر دوی آنها از روش نسبتا مشابهی استفاده می کنند. در نوع اول جوهر مورد نیاز برای پرینت درون کاغذ ذخیره می شود در حالی که در نوع دوم طی یک فرایند حرارتی جوهر از درون ریبون مخصوص به داخل کاغذ انتقال پیدا می کند.
ماشین های فکس حرارت مستقیم
کاغذ های حرارتی معمولا به صورت رول در دستگاه فکس تغذیه می شوند
برخی از دستگاه های فکس با استفاده از آنچه روش حرارت مستقیم نامیده می شود, از کاغذ های حرارتی برای پرینت فکس دریافتی استفاده می کنند. زمانی که این دسته از کاغذ ها با دستگاه های فکس عرضه شدند در بین مردم به ساده ترین عنوان ممکن یعنی کاغذ فکس نامگذاری شد, در حالی که امروزه فناوری این کاغذ در عرصه های بیشتری مانند رسید های فروشگاهی یا برچسب های بارکد در خرده فروشی ها خود نمایی می کند.
اگر تا به حال کاغذ های حرارتی را از نزدیک دیده باشید حتما متوجه تفاوت آن با کاغذ های معمولی شده اید. چیزی که باعث مخصوص شدن این کاغذ ها می شود پوشش شیمیایی آنهاست. این پوشش به صورت بافتی منظم بر روی کاغذ قرار گرفته و همین ساختار باعث لغزندگی و سخت نوشتن بر روی آن می شود.
این پوشش شیمیایی که البته محتویات آن بسته به تولید کننده آن متفاوت است باعث می شود که کاغذ به حرارت در مکان و مدت زمان مناسب واکنش نشان دهد.
بنابرین دستگاه های فکس حرارتی متکی بر فناوری کاغذ های حرارتی به هِدی با توانایی اعمال حرارت در نقاط خاص مجهز شده اند. این هِد با استفاده از مقاوت های حرارتی, انرژی الکتریکی را به حرارت تبدیل می کند. عنصر حرارتی, اطلاعات کد گذاری شده را دریافت و به ترتیب بر روی هِد اعمال کرده تا به کاغذ منتقل شوند.
کاغذ حرارتی معمولا از سه لایه تشکیل شده است:
۱ – لایه زیرین: که از کاغذ ساده تشکیل شده است.
۲ – لایه پایه: که شامل ماده ای خشک کننده مثل ژلاتین و برخی از نمک های قلیایی است. ماده دیگری نیز از چسبندگی کاغذ به هد در زمان مقابله با حرارت جلوگیری می کند.
۳ لایه فعال : این لایه حاوی یک فرمول شیمیایی بدون رنگ است که در برابر حرارت واکنش نشان می دهد.
علاوه بر این سه لایه ممکن است لایه هایی نیز برای جلوگیری از محو شدن محتوا در اثر حرارت مجدد یا مرور زمان به کار بسته شوند.کاغذ در این سیستم در رول های متری و به صورت خودکار وارد دستگاه شده و پس از پایان پرینت در اندازه مورد نظر بریده خواهد شد.
مزایای استفاده از دستگاه های فکس حرارتی
دستگاه های فکس حرارتی نسبت به نمونه های مشابه تجهیزات داخلی کمتری داشته و فضای کمتری اشغال می کنند.
بزرگترین مزیت یک دستگاه فکس حرارتی هزینه های آن است. به عنوان یک حقیقت مورد تایید از دیدگاه سازندگان و خریداران, دستگاه های فکس حرارتی هم در هنگام ساخت و هم در هنکام خرید بسیار کم هزینه هستند. این ارزانی در دراز مدت و از لحاظ هزینه های نگهداری در مقابل دستگاه های لیزری یا جوهر افشان ملموس تر خواهد شد. در واقع در دراز مدت تنها چیزی که نیاز به تعویض مستمر در این دستگاه ها دارد کاغذ یا ریبون است.
مزیت دیگر دستگاه های فکس حرارتی دوام آنهاست که با تکیه بر منطق حرکت کاغذ یا ریبون بر روی هِد و در نتیجه استفاده از قطعات متحرک و پیچیدگی کمتر نسبت به دستگاه های لیزری و جوهر افشان به دست آمده است.
البته سیستم داخلی دستگاه های انتقال حرارت نسبت به مدل حرارت مستقیم پیچیده تر است اما باز هم به پای دستگاه های جوهر افشان یا لیزری با مشکلات بسیار مانند گیر کردن کاغذ و امثال آن نمی رسد.
عموما صاحبان مشاغل کوچک به خاطر هزینه پایین و حجم کوچک, این رده از دستگاه ها را انتخاب می کنند.
معایب دستگاه های فکس حرارتی
نمایی از یک دستگاه فکس حرارتی مستقیم در حالی که کاغذ های خروجی آن به اصطلاح لوله شده اند.
اگر چه دستگاه های فکس حرارتی ارتباطات اداری و نوشتاری بین کسب و کار ها را آسان و سریعتر کرد, اما مخصوصا در جایگاه مقایسه با فناوری های نوین ایرادات بسیاری دارند. جنس خاص کاغذ مورد استفاده که به واسطه مواد شیمیایی به کار رفته در آن براق و لغزنده شده است یا تمایل آن به لوله شدن به خاطر بکارگیری آن در رول های آماده مواردی است که برخی از کاربران سخت گیر را آزار می دهند.
از طرف دیگر بزرگترین مشکل وارد شده به این دستگاه ها کیفیت پرینت و دوام کاغذ خروجی در شرایط غیر معمول است. مواردی مانند محتوای ریز که به دلیل کیفیت پایین عملا غیر قابل خواندن خواهد بود یا همجواری کاغذ حرارتی پرینت شده با حرارت که منجر به سیاهی آن خواهد شد. البته با این حال اگر هم از نزدیکی حرارت دور شود باز هم با وجود استفاده از روکش محافظ و نگهداری در دمای مناسب ۲۵ درجه سانتی گراد انتظار عمری طولانی تر از ۳ تا ۵ سال از آن نخواهد رفت.
به همین خاطر بسیاری از سازمان ها و شرکت های بزرگ در همیشه اسناد دریافتی خود از طریق فکس را در نسخه های حرارتی ذخیره نکرده و به جای آن یک نسخه کپی شده از کاغذ های معمولی نگهداری می کنند. با این حساب هزینه تمام شده برای یک برگ فکس با وجود اینکه در ابتدا بسیار پایین است اما در مصرف چند برابر خواهد شد.
البته حتی اگر هم در این سیستم از کاغذ مخصوص حرارتی استفاده نشود باز هم معایبی مانند چسبندگی ریبون به کاغذ, نیاز به تعویض ریبون و کاغذ, در حالی که در مدل حرارت مستقیم تنها نیاز به تعویض کاغذ بود یا ایجاد لکه های ناخواسته در محتوای پرینت شده وجود خواهند داشت.
با این حساب می توان گفت دستگاه های فکس حرارتی در هر مدلی که باشند در کنار مزایایی که از نظر هزینه خرید و نگهداری دارند معایبی نیز مانند تمایل به سرعت پایین, کیفیت متوسط و در برخی موارد کم داشته که استفاده از آنها را عملا برای مصارف دم دستی در کسب و کار های کوچک منطقی می کند.
شرکت هایی که دستگاه سانترال دارند از چه فکسی باید استفاده کنند ؟
شرکت هایی که دستگاه سانترال دارند با توجه به موارد فوق ، فکس مورد نظر را تهیه کرده و آن را به عنوان یک داخلی در سانترال تعریف کنند تا کلیه کارکنان بتوانند در صورت لزوم مکالمات را به این سیستم ارتباطی پیشرفته انتقال دهند .
تعریف فکس به عنوان یک داخلی در دستگاه سانترال موجب می شود در عین استفاده از قابلیت های سانترال برای دریافت فکس اتوماتیک ، وجهه شرکت نیز در برابر تماس گیرنده حفظ شود .
موارد مهم دیگری برای انتخاب دستگاه فکس
فکس دارای گوشی تلفن باشد یا خیر ؟
بعضی از دستگاه های فکس دارای تلفن رومیزی و یا تلفن بی سیم هستند مانند مدل KX-FT711
در صورت داشتن تلفن ، پیغام گیر هم داشته باشد ؟
فکس هایی که دارای گوشی تلفن هستند می توانند دارای پیغام گیر به منظور دریافت پیغام در هنگام عدم پاسخگویی باشند .
انتخاب فکسی که بتواند از دو طرف کاغذ پرینت بگیرد و یا فقط از یک طرف کاغذ
بعضی از دستگاه های فکس قابلیت برش خودکار کاغذ را دارند مانند اکثر فکس هایی که به جای کاغذ از رول استفاده می کنند .
داشتن حافظه برای دریافت فکس در هنگام نبود کاغذ
فکس هایی که دارای حافظه هستند ، زمان که کاغذ در دستگاه فکس وجود نداشته باشد فکس را در حافظه خود نگه می دارد و پس از گذاشتن کاغذ ، فکس دریافتی چاپ می شود .
منبع :مجموعه وبسایت های شرکت کامتل