چقدر در مورد سانترال میدانید؟؟
به علت پاره ای از مسایل از قبیل محدودیت در واگذاری خطوط ازاد تلفن از طرف شرکتهای مخابرات ملاحظات اقتصادی یا برخی شرایط خاص از جمله مسایل امنیتی استفاده از تلفن سانترال اجتناب ناپذیر به نظر میرسد.
در یک سیستم سانترال تعداد ی خط ازاد در پورت ورودی به تعداد بیشتری خط داخلی در پورت خروجی تبدیل می شود که این امر می تواند سازوکاری برای بهینه سازی استفاده از خطوط تلفن خصوصا در نقاط شلوغ شهر یا مراکز امنیتی به وجود اورد .
به عنوان مثال یک مکان 20 اتاقه را در نظر بگیرید با استفاده از این سیستم می توان با یک خط یا بیشتر به تمامی اتاق ها سرویس داد .
مثلا از یک خط برای 4 اتاق استفاده کرد و این خط را به این 4 اتاق وصل کرد البته باید در نظر داشت که هر لحظه فقط وفقط یک اتاق می تواند به خط اصلی و ورودی وصل گردد.
هدف از این پروژه طراحی یک سیستم تلفن سانترال یک به ده می باشد که با استفاده از ان می توان از یک خط ورودی برای ارتباط با ده خط داخلی استفاده نمود.
در این سیستم داخلی های مورد نظر فاقد ولتاژ DC خط می باشند و فقط از ولتاژ زنگ برای به صدا در اوردن زنگ اخبار تلفن استفاده می گردد.
همچنین در این سیستم چون سیستم داخلی مجزا از شبکه مخابرات می باشد لذا باید برای داخلی مورد نظر زنگ فرستاده شود و بر این اساس باید خودمان ولتاژ زنگ را برای استفاده کنندگان داخلی تولید و مهیا سازیم.
در نهایت با ایجاد شرایط مطلوب خط ورودی واصلی را به خط داخلی منتقل سازیم که نحوه ایجاد این شرایط و توضیحات ان ذکر خواهد شد.
شایان ذکر است که پروژه سانترال یک پروژه گسترده و با استعدادی است و می توان امکانات مطلوب و زیادی را بدان افزود.
لذا این پروژه اساس و چگونگی کارکرد یک سیستم سانترال را ارایه میدهد و می تواند مبنای کار پروژه های کاملتر و مطلوبتر قرار گیرد.
با افزایش جمیعت در مراکز پر تردد شهر و در نتیجه افزایش تقاضای خط تلفن همین طور نا ممکن بودن تعویض و گسترش شبکه کابل ها در این مناطق باید به فکر چاره بود .
استفاده از وسیله ای بنام RU یکی از راهکارهایی است که شرکت های مخابرات برای رفع این مشکل پیشنهاد می کنند.
این وسیله از یک طرف در شرکت مخابرات و از طرف دیگر در نزدیکترین پست به کاربران نصب می شود و امکان انتقال چند خط از طریق یک زوج سیم را برقرار می کند اما باز هم جوابگوی ترافیک بالای خطوط نخواهد بود.
استفاده از مراکز تلفن سانترال راه پیشنهادی دیگری است که هم از نظر هزینه بسیار مناسب و مقرون به صرفه است و هم از نظر فنی قابل اعتماد می باشد.
مثا ل خوابگاه را در نظر بگیرید:
مکانی شامل 200 اتاق است تقاضای 200 خط ازاد تلفن از شرکت مخابرات امکان پذیر نخواهد بود.حتی اگر دریافت این خطوط هم میسر باشد باز هم این کار منطقی به نظر نمی رسد زیرا حتی در یک زمان مشخص در پر ترافیک ترین ساعات روز تعداد خطوط در حال مکالمه به 40 خط هم نمیرسد.
این مثال روشن می کند که برای چنین مکانی 40 خط ازاد تمام نیاز ما را براورده می سازد بنابرین باید به طراحی یک سیستم سانترال 40 به 200 پرداخت.
هر کاربری که با این سیستم تماس می گیرد باید به محض اشغال شدن خط یا شنیدن پیغام شماره داخلی خود را وارد کند .سیستم پس از اشکار سازی و رمز گشایی کد های DTMF یکی از خطوط اصلی را به داخلی مورد نظر وصل و مکالمه را برقرار می کند.
در یک سیستم سانترال تلفن تعدادی خط تلفن در پورت ورودی قرار می گیرند وبا یک نسبت منطقی به پورت های خروجی تبدیل می شوند.این خود اهمیت استفاده از چنین سیستمی را اشکار می سازد.
به همین دلیل است که توانا ییهای بسیار یک سیستم سانترال ان را به انتخابی بی رقیب در بسیاری از مکانها از جمله ادارات ودانشگاه ها و…تبدیل کرده است.
2-2ویژگی های یک سیستم تلفن سانترال
سیستم تلفن سانترال یک پروژه گسترده می باشد و می توان ویژگی های گوناگونی را برای ان در نظر گرفت.
در این بخش به چند مورد از مهمترین عوامل دخیل در فرایند طراحی یک سیستم تلفن سانترال می پردازیم.
1)شبانه روزی و بی نیاز از اپراتور است.
2 )از نظر سخت افزار بهینه و از نظر هزینه مقرون به صرفه است.
3 )می توان توسط کامپیوتر وضیعت لحظه به لحظه شبکه را مانیتور نمود.
4 )امنیت شبکه به راحتی فراهم و در دسترس است.
5 )امکان شماره گیری و برقراری ارتباط با خارج از سیستم وجود دارد.
6 )می توان برقراری تماس های داخلی را ممکن نمود.
2-3شرح کلی پروژه سانترال
همانطور که گفته شد سانترال یک پروژه گسترده می باشد.
نحوه کابل کشی در سانترال پاناسونیک
کابل هایی که در ارتباطات مخابراتی استفاده می شوند، دارای ۵ رنگ اصلی شامل سفید، قرمز، مشکی، زرد، بنفش و ۵ رنگ فرعی شامل آبی، نارنجی، سبز، قهوه ای و طوسی می باشند که هر رنگ اصلی با رنگ فرعی متناظر خویش دو به دو به یکدیگر پیچیده شده و بصورت زوج سیم در می آیند. ادغام رنگهای اصلی و فرعی با در کنار هم قرار گرفتن هر رنگ اصلی با تمام رنگ های فرعی (بصورت دو به دو) ایجاد می شود که دسته ای از این زوج سیم ها درون کابل قرار گرفته و باید دقت شود که زوج ها با هم جابجا و یا اصطلاحاً لاین به لاین نشوند.
کابل کشی خطوط داخلی سانترال
از آنجا که گوشی های تلفنی که به عنوان داخلی در سانترال کاربرد دارند، در سه نوع متفاوت آنالوگ، دیجیتال و هایبرید است، کابل کشی که برای این خطوط انجام می شود نیز متناسب با آنها در سه نوع آنالوگ، دیجیتال و هایبرید می باشد.
جهت راه اندازی هر خط هایبرید از کابل دو زوج استفاده کرده یعنی ۴ سیم داخل ۴ پین سوکت پانچ می شود.
درکابل کشی خطوط آنالوگ از کابل تک زوج استفاده کرده و دو سیمی که بطور معمول در باکس تلفن به رنگ سبز و قرمز بسته می شود را در دو پین وسطی سوکت پانچ میکنیم.
کابل خطوط دیجیتال نیز به صورت تک زوج بوده و در باکس تلفن معمولا به رنگ مشکی و زرد به کار می رود با این تفاوت که هنگام سوکت زنی در دو پین کناری قرار می گیرند.
مكانيزم پروژه سانترال
در این قسمت شرحی در مورد مکانیزم پروژه می دهیم:
در این سیستم تلفن سانترال طراحی شده مدار ابتدا به تشخیص زنگ ارسالی از مبدا می پردازد این کار توسط مداری بنام اشکار ساز زنگ صورت می گیرد این مدار سیگنال زنگ را اشکار می سازد(Ring Detector) سپس مدار توسط فرمانی که میکرو می دهد با قرار دادن مقاومتی موازی در دو سر خط تلفن ان را اشغال می سازد .
چرا که می دانیم ساده ترین راه اشغال کردن خط تلفن قرار دادن مقاومتی مناسب دو سر خط تلفن است به نحوی که جریانه حالت مشغول که در محدوده 10 تا 65 میلی امپر قرار دارد در خط تلفن جاری شود.
این مقاومت طبق محاسبات 330 اهم 1 وات(Ω330:W1)می باشد.
در این حالت بوق بازگشتی که از طرف مرکز مخابرات برای کاربر همزمان با زنگ ارسالی فراهم می گردید قطع می گردد.
در این مرحله حالت انتظار رخ می دهد و سیستم منتظر است تا فرد تماس گیرنده یکی از اعداد 1 تا 10 را وارد کند ولی این انتظار ابدی نیست و تماس گیرنده می تواند فقط در عرض 10 ثانیه عدد مورد نظرش را وارد کند در غیر این صورت سیستم به حالت پایه باز میگردد و منتظر تماس بعدی می ماند.
حال اگر تماس گیرنده در عرض 10 ثانیه عددی وارد کند از روی گوشی تلفن سیگنال DTMF ارسالی از تلفن که قبلا در مورد سیگنال DTMF توضیح دادیم توسط تراشه ی DTMF Decoder رمز گشایی می گردد و به یک عدد بایناری در خروجی تبدیل می شود این عدد بایناری توسط میکرو تبدیل به دسیمال و عدد زده شده از سوی کاربر می گردد.
اکنون نوبت ارسال زنگ برای کاربر داخلی است همانطور که قبلا گفته شد برای سیستم داخلی باید خودمان زنگ تولید کنیم چرا که این سیستم جدا از سیستم مرکز مخابرات می باشد.بنابرین باید سیگنال ac زنگ لازم برای سیستم را تولید کنیم این کار وظیفه مدار مولد زنگ (Ring Generator) می باشد.
پس از مشخص شدن کاربر داخلی سیگنال زنگ برایش ارسال می شود در این مرحله دوباره حالت انتظار رخ می دهد وسیستم منتظر می ماند تا کاربر داخلی گوشی خود را بردارد.
دوباره این انتظار ابدی نیست چرا که تعداد محدودی زنگ برای کاربر داخلی ارسال می گردد همچون مرکز مخابرات.
حال اگر پس از ارسال 10 زنگ کسی به گوشی جواب نداد و کاربر داخلی گوشی اش را بر نداشت سیگنال زنگ قطع می گردد و خط ورودی از حالت اشغال خارج می گردد و مدار به حالت پایه و اولیه اش باز می گردد.
اما اگر کاربر داخلی گوشی اش را بر داشت در این صورت سیستم توسط مداری برداشتن گوشی توسط کاربر داخلی را حس می کند وخط ورودی اشغال شده را به داخلی مورد نظر انتقال میدهد نقطه بسیار مهم اینکه تا کاربر گوشی را بر ندارد باید خط همچنان مشغول باشد .حال مکالمه برقرار می شود و کاربر داخلی با دنیای خارج مکالمه می کند .
باز سیستم به حالت انتظار می رود و منتظز پایان تماس می میماند پس از پایان تماس مدار به حالت اولیه بر می گردد و منتظر تماس بعدی می ماند .شایان ذکر است که پایان تماس توسط مداری بنام In Use Circuit تعیین می گردد که وضیعت ازاد یا اشغال بودن خط را کنترل می کند .
فراموش نشود که بر داشته شدن گوشی توسط کاربر داخلی توسط شارش جریان در خط تشخیص داده می شود.
منبع :مجموعه وبسایت های شرکت کامتل