برد هوشمند یا وایت برد تعاملی چیست ؟
با پیشرفت تکنولوژی در عرصههای مختلف آموزشی، اداری، صنعتی و … خیلی ازکارها به راحتی امکانپذیر شده است. یکی ازبهترین روشهای جدید آموزشی استفاده از وایتبرد تعاملی یا تخته هوشمند است که مسلما کمک بزرگی در زمینه آموزش به معلمان و دانش آموزان عزیز میباشد . بردهای هوشمند امکان نمایش مطالب بصورت کاملا” پویا را ارائه میدهند.
تخته/برد هوشمند یا وایت برد تعاملی چیست و چگونه کار میکند ؟
وایت برد تعاملی یا (Interactive White board iwb) صفحه کامپیوتر را که توسط پروژکتور بر روی پرده ، نمایش داده شده است را لمسی میکند و میتوان تنها با لمس کردن (به وسیله انگشت یا قلم مخصوص) روی تصویر کار کرد . میتوانید بدون استفاده از کیبورد و ماوس به مدیریت اطلاعات و نرمافزارهای مختلف سیستم بپردازید ، عکس و ویدئو نمایش دهید ، روی محتوا های مختلف یادداشت بنویسید یا قسمتهای مختلف یک متن را هایلایت کنید. یک برد هوشمند در واقع یک صفحه کامپیوتری بزرگ است که به لمس حساسیت دارد.
این فرآیند را در واقع ۳ دستگاه انجام می دهند:
۱)کامپیوتری که خروجی تصویرش به پروژکتور متصل است
۲)پروژکتوری که تصویر کامپیوتر را روی برد هوشمند پخش می کند
۳)برد هوشمندی که با پورت USB به کامپیوتر متصل است
بردها معمولا به دیوار متصل میشوند یا پایه دارند.
کاربرد برد هوشمند
اولین برد هوشمند در سال ۱۹۹۱ تولید شده است. در ابتدا برای استفاده در تجارت و نمایش ایدهها و ضبط جلسات ایجاد شدند، اما با توجه به امکانات و کاربردهای گوناگونی که داشتند و چون دستگاههای بسیار منعطفی بودند، کاربردهای فراوانی پیدا کردند.
امروزه استفاده از وایت برد هوشمند که برد الکترونیکی یا اسمارتبرد نیز نامیده میشوند، در بسیاری از مراکز آموزشی در همه سطوح آموزشی از مهدهای کودک تا دانشگاهها و نیز در سالنهای کنفرانس رایج گردیده است. با توجه به فعالیت چشمگیر سازمان آموزش و پرورش ، مدارس زیادی به این تخته سیاههای مدرن مجهز شدهاند . استفاده از نرمافزارها و محتواهای آموزشی مخصوص بردهای هوشمند ، کاربرد آنها را افزایش داده و کمک شایانی به موفقیت بردهای هوشمند نیز کرده است .
برد های هوشمند، امکانات آموزشی بسیار متنوعی را ایجاد میکنند. استفاده از برد هوشمند، محیط کلاسها را تعاملی و مهیج میکند، عملکرد دانشآموزان را بهبود میدهد، همکاری و تعامل دانشآموزان را بالا می برد، فرآیند یادگیری دانش آموزان را بسیار سریع تر می کند و شور و شوق فراوانی به کلاس می آورد . اگرچه در محیط های زیادی از همه پتانسیل آنها استفاده نمیشود و در موارد فراوانی بجای تخته سیاههای مجلل از آنها استفاده میشود.
علاوه بر محیط های آموزشی، نمونههای بسیار کوچکی از کاربردهای متنوع این بردها را می توان در جلسات کاری، کارهای تیمی، مربیگری حرفهای ورزش و… هم نام برد
کاربرد های برد آموزشی:
- نمونه کاربرد در یک کلاس درس
معلم درس جغرافی، نقشه همسایههای ایران را نمایش میدهد و قسمتهای مختلف نقشه را هایلایت میکند و در مورد آنها توضیحاتی میدهد. سپس استاد میتواند از دانشآموزان بخواهد خودشان بیایند و با تخته هوشمند کار کنند. استاد میتواند پشت کامپیوترش بنشیند و دانش آموز پای تخته باشد و همه دانش آموزان در مباحث شرکت کنند.
- نمونه کاربرد در یک تیم ورزشی
مربی یک تیم فوتبال در اتاق باشگاه، فیلم بازی بازیکنان را پخش میکند، در جاهایی که لازم است فیلم را متوقف کند، روی بازیکن خاصی علامت می زند ، بازیکن خاصی از حریف را هایلایت میکند و در مورد حرکت بازیکنان صحبت میکند و بازیکنان در جلسه شرکت میکنند . مربی بعد از بررسی بازی، فیلمی که پخش شده با حاشیههایی که نوشته و علامتهایی که روی زمین زده را ذخیره میکند و به بازیکنان میدهد.
- نمونه کاربرد در یک کلاس پزشکی
استاد در یک کلاس پزشکی، عکسی از قسمتی از بدن را نشان می دهد. حاشیهای در کنارش مینویسد ، برچسبهایی را اضافه میکند و قسمتهای کلیدی را مشخص میکند. طرح نهایی که شامل یادداشتها و علامتهاست را ذخیره کرده و برای دانشجویان پرینت میگیرد و یا در سایت دانشگاه آپلود میکند.
- نمونه کاربرد در معرفی امکانات یک نرمافزار
فردی که نرمافزار را قرار است معرفی کند، نرمافزار را بر روی تخته هوشمند اجرا میکند و با انگشت خود با آن کار میکند، قابلیتهای مختلف نرمافزارش را اجرا میکند و به تعداد زیادی از حضار نمایش میدهد. نرم افزارهای مشابه را هم اجرا میکند و برتریهای نرمافزار خودش را نشان میدهد. فیلم مقایسه را ذخیره می کند و در اختیار حضار قرار میدهد .
- نمونه کاربرد در تعامل گروهی یک تیم کاری
کارمندان شرکت دور هم جمع میشوند. موضوع جلسه، بررسی دلایل افزایش فروش در دوره آبان ماه است. کارمندان دلایلی که به نظرشان میرسد را ارائه میدهند. ایدهها و نظرات مختلف روی نمودار نوشته میشود. نمودار ماههای گذشته نمایش داده میشود. برای کمک به فهم موضوع، قسمتی از کتابی که در مورد روشهای افزایش رضایت مشتریان است، نمایش داده میشود و قسمتهای مهم آن هایلایت میشوند . تصویر نهایی را ذخیره میکنند که بعدا از طریق شبکه و ایمیل به اشتراک گذاشته شود.
لازم به یادآوری است که دستگاههایی با نام کیتهای هوشمندساز و یا سنسورهای هوشمندساز هم وجود دارند که میتوانند تختههای معمولی را هوشمند یا در واقع لمسی کنند. درمورد این ابزارها و امکانات و کاربردهای مختلف بردهای هوشمند در مقالات بعدی صحبت خواهیم کرد.
مضررات و مزایای استفاده از تخته هوشمند:
مزایای تخته هوشمند
-استفاده از روش تدریس های فعال یکی از مهمترین مزیت های این دستگاه است .البته باید محتوای درس در قالب هایی مثل پاورپوینت طراحی و بکار گرفته شود. این روش باعث تعامل بیشتر بین معلم با دانش آموز می شود و منجر به یادگیری موثر می شود.
-جلوگیری از اتلاف وقت از دیگر مزایای این وسیله است. مثلاً شکل های لازم برای برخی از دروس از قبل آماده شده و از اتلاف وقت کلاس جلوگیری می شود و این برای دروسی مثل ریاضی،هندسه و فیزیک بسیار مناسب است.
-کاهش هزینه ها از دیگر مزایای تخته هوشمند است . مثلاً برای تست کار کردن در کلاس های مقطع متوسطه دوم بجای صرف هزینه زیاد برای کپی کردن سوالات ، این تخته می تواند باعث کاهش هزینه ها شود.
این تخته ها قابلیت تغییر رنگ را دارد . مثلاً به مناسبت ایام محرم می توان صفحه را مشکی کرد یا در ایام دیگر از رنگ های متنوع برای شاد کردن کلاس استفاده کرد.
معایب تخته هوشمند
قطعی برق، اختلال در سیستم رایانه ، خرابی هریک از اجزای سه دستگاه مربوطه می تواند باعث ازکار افتادن تخته شود و این باعث شده که در هرکلاس علاوه بر تخته هوشمند ، همچنان تخته وایت برد برای جایگزینی در چنین مواقعی وجود داشته باشد.
مضرات تخته هوشمند
هر وسیله ای به موازات فوایدی که دارد مضراتی هم بدنبال دارد و تخته هوشمند هم از این قضیه مستثنی نیست . اما عمده ترین خطر این دستگاه ، تابش نوری که از ویدئوپروژکتوری که در سقف کلاس نصب شده و به تخته می تابد ، است .به همین دلیل معلم و دانش آموز باید از قرار گرفتن در معرض مستقیم این نور خودداری کنند تا آسیب جدی به چشم آن ها وارد نشود.
منبع :مجموعه وبسایت های شرکت کامتل